Diagonal House / Simon Whibley Architecture & Antarctica

first_img 2014 Photographs Houses Australia Diagonal House / Simon Whibley Architecture & AntarcticaSave this projectSaveDiagonal House / Simon Whibley Architecture & Antarctica Area:  140 m² Year Completion year of this architecture project CopyAbout this officeSimon Whibley Architecture & AntarcticaOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesWoodFitzroyAustraliaPublished on July 29, 2015Cite: “Diagonal House / Simon Whibley Architecture & Antarctica” 29 Jul 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/770940/diagonal-house-simon-whibley-architecture-and-antarctica Clipboard “COPY” CopyHouses•Fitzroy, Australia Energy Rater: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/770940/diagonal-house-simon-whibley-architecture-and-antarctica Clipboard Year:  Projectscenter_img Eckersley Garden Architecture Kingcraft Architectural Builders “COPY” Diagonal House / Simon Whibley Architecture & Antarctica Project Team:Simon Whibley, Sasha Hadjimouratis, Aaron RobinsonEngineer:Perrett Simpson StantinBuilding Surveyor:The Goodmen Building SurveyorsCity:FitzroyCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Peter BennettsRecommended ProductsPorcelain StonewareGrespaniaPorcelain Tiles – Icon BricksWoodEGGERWood-based Boards in Vincci Gala HotelWoodTechnowoodWood Profile Façade in Tasigo HotelText description provided by the architects. This was a lucky site. An access lane along one boundary, the treed grounds of a school along another, ensured that the rear northern outlook, which lay diagonally across the site, would be preserved from any future redevelopment. In an inner urban setting, it is not always wise to rely on aspect when conceiving of a design. In this case it made sense to embrace it.Save this picture!© Peter BennettsA poorly constructed addition closed off the existing dwelling from this rear amenity. Even with this removed, it was clear that the remaining Victorian architecture – street oriented, with envelope and interiority tightly clasped together -was not well disposed to take advantage of the site’s good fortune. The design approach was to loosen these relationships, so that the qualities of the exterior could draw alongside those of the interior.Save this picture!New Floor PlanSeen in plan, the diagonal house’s singular gesture is a rhomboid volume, a kind of spatial easement that subdivides the site, creating courtyards on either side of the dining and living space. With its northern edge pulled upwards and its southern downwards, viewline and sunlight are drawn through the house on this diagonal axis, to the extent that afternoon winter sun extends all the way through the house, crossing the courtyard, to the edge of the existing master bedroom. This plan works equally well in summer, when cross ventilation from the southern courtyard to the north draws air across a pond, passively cooling the interior. Save this picture!© Peter BennettsThis breeziness, both spatial and sensory, is experienced from the functional and personal spaces located at the periphery. The study, kitchen/pantry, bathroom and bedrooms are tightly composed -like extensions or fragments of the Victorian house plan.  In opposition to the dynamic space at its centre, the views from these rooms are aligned towards the more intimate spaces at the edges of the site.Save this picture!Longitudinal SectionIn this way, aspects of the existing dwelling are reinterpreted in the new and used to provide different kinds of space over a small area. This allows the substantial brief of a young family of 5 to be accommodated without a large footprint.Save this picture!© Peter BennettsSuch shifts are also played out in materiality. The Blackbutt flooring of the existing house is extended to the edge of the kitchen, where it meets ironbark extending inwards from the courtyard deck. This is a critical moment, of existing and new, where high points are connected to low and the edges of the rhomboid are joined to the peripheral spaces. Lined in blackbutt it is also the primary structural frame, requiring close integration of design, structural engineering and the builder’s excellent carpentry skills.Save this picture!© Peter BennettsFrom a cost and sustainability point of view, a smaller dwelling is always preferred to a large, and reuse preferred to new building. Through this addition, amenity and flexibility has been provided within an overall footprint of similar size to what we started with. It has done so by bringing spaces of the site and its climate to those of the interior. What we added was always there.Project gallerySee allShow lessGallery: Palladio in VicenzaArchitecture NewsNational Graphene Institute / Jestico + WhilesSelected Projects Share Builder: ArchDaily Architects: Simon Whibley Architecture & Antarctica Area Area of this architecture project Save this picture!© Peter Bennetts+ 17 Share Landscape Consultant: Blue Lotus Energy Rating Photographs:  Peter Bennetts last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *